Van de bestuurstafel

Onlangs luisterde ik naar een update van Michal Sella, CEO van Givat Haviva en Mohammad Darawshe, director strategic affairs. We kregen een samenvatting van de situatie in Israël. Omdat het Midden-Oosten constant in beweging is, kan alles alweer heel anders zijn tegen de tijd dat u de nieuwsbrief in uw mailbox vindt. Daarom ga ik daar niet op in.

Wel op de situatie in Givat Haviva: hoe raar het ook klinkt, de situatie daar is in principe onveranderd. Programma’s worden groter en krachtiger. Leerkrachten en ouders willen in Israël leven en willen hun kinderen leren minder bang te zijn. Tijdens mediationsessies wordt aan de deelnemers verteld dat het oké is bang te zijn voor de situatie, maar krijgen ze ook handvatten om niet bang te zijn voor elkaar. En ook hoe om te gaan met de realiteit en deze onder controle te kunnen houden. Joodse en Arabische kinderen ontmoeten elkaar fysiek in Givat Haviva, Joodse en Arabische kunstenaars werken er gezamenlijk en op de internationale school Younited leren Joodse en Arabische leerlingen gezamenlijk en zijn ze ‘roommates’. Het is hartverwarmend om te zien met hoeveel respect de leerlingen in oktober de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 hebben herdacht. Leerlingen deelden hun verhalen, eerden gezamenlijk de verliezen aan beide kanten van het conflict. De gebeden in vier talen en drie religies herinnerden aan de diversiteit van onze gemeenschap en brachten stemmen tezamen in een roep om vrede.

Herinneren

Ook voor het eigen team wordt gezorgd. De medewerkers krijgen – indien gewenst – psychische hulp om met de vele externe en soms ook interne spanningen om te gaan.

Givat Haviva ontvangt meer en meer aanvragen voor hulp. Bijvoorbeeld van universiteiten. Daar zijn vaak spanningen tussen Arabische – en Joodse studenten die vaak regelrecht uit de oorlog komen. Hoe daarmee om te gaan? Ook moeten er duidelijke regels zijn wat wel en niet in de collegezalen is geoorloofd. Of crisisteams van burgemeesters om de spanningen en gewelddadigheden binnen de Arabische gemeenschappen onder controle te houden, omdat de politie vaak wegkijkt.

Er zijn drie nieuwe leiderschapsprogramma’s voor veelbelovende jongvolwassen tussen de 20-35 jaar ontwikkeld. Een uninational, een gedeeld programma en in januari start een programma voor vrouwen uit de regio. Er zijn vrouwen met zonen of met zonen én een echtgenoot in het leger. Er zijn Arabische vrouwen met familie in Gaza waarvan ze weten dat het hen heel slecht gaat. Ze kunnen dat niet delen.

De nachtmerrie van moeders


Toen het nieuwe schooljaar begon verzamelden 20 directeuren van scholen in het hele land zich in Givat Haviva voor de jaarlijkse aftrap van het “Shared Language”- programma. Dit programma, dat nu al meer dan 10 jaar op middelbare scholen wordt uitgevoerd, stelt leerlingen in staat op natuurlijke wijze Hebreeuws te leren met een Joodse leraar wiens moedertaal dit is. Deze aanpak bevordert diepe persoonlijke verbindingen, wederzijds begrip en culturele verrijking. Momenteel nemen 50 scholen aan dit programma deel. Gelukkig wordt dit programma nog steeds door het Ministerie van Onderwijs gesubsidieerd.

Er wordt een beroep gedaan op de vele jonge mensen die in de loop der jaren een of meerdere programma’s van Givat Haviva hebben doorlopen om hun ervaringen met anderen te delen. Om zo de invloed van Givat Haviva op de samenleving te vergroten.

Givat Haviva bereidt zich voor op de ‘dag erna’. Er zijn heldere plannen om het gedachtegoed verder te verspreiden.

Jona en Emilia, Joods en Arabisch leiden de ceremonie en delen hun pijn

En ja, daarvoor is natuurlijk geld nodig. Onze donateurs willen we wederom bedanken voor hun aanhoudende steun en we hopen van harte dat u dit blijft doen. Het is helaas niet mogelijk iedereen persoonlijk te bedanken. Dat komt omdat het vaak niet lukt de overboekingen te koppelen aan een mailadres. U weet dat we dit doen door van iedere donatie €0,01 terugstorten met in de omschrijving “hartelijk dank voor uw donatie”.

Tot slot herhalen we onze oproep. We willen graag dat Givat Haviva meer bekendheid krijgt. Natuurlijk omdat ze zulk belangrijk en prachtig werk doen, maar ook om zo meer fondsen te kunnen werven. Daarbij denken wij aan het geven van presentaties, tentoonstelling van onze “Through Others’ Eyes” foto’s, concerten et cetera. Alle ideeën zijn welkom. We vinden het fijn indien u ons hierbij zou kunnen helpen.

Last but not least nodigen wij u graag uit voor de gezamenlijke avond met Nes Ammim op 13 januari 2025 in Utrecht. Via de link op onderstaande uitnodiging kunt u zich inschrijven. We hopen dat u in grote getale aanwezig zult zijn.

Namens het bestuur wens ik u een gezond 2025 toe waarbij we hopen dat aan alle gruwelijkheden en ellende een eind zal komen.

Yvette Bours-Justus
Voorzitter


Uitnodiging bijeenkomst 13 januari, “Verbinding, vooruitkijken en hoop”, met Bart Wallet

Op maandag 13 januari 2025 organiseren Stichting Nes Ammim Nederland en Stichting Vrienden van Givat Haviva gezamenlijk een avond in het teken van Verbinding, Vooruitkijken en Hoop.

Wij verlangen naar andere woorden dan polariserende of woorden die uitkomen bij één standpunt: wij geven woorden aan hoop en verbinding. Er zijn weinig platforms die dat kunnen bieden. We hebben een uniek verhaal. Luister, denk en praat mee!

Programma:

17:15 Inloop met muziek & koffie met lekkers
17:45 Openingswoord
17.55 Lezing Prof. Dr. Bart Wallet met na afloop vragen uit publiek
18:40 Keuze uit twee workshops
19:05 Terugblik en gezamenlijke afsluiting
19:15 Eten (uit de keuken van het Midden-Oosten) met gelegenheid om na te praten

Locatie: Huis van Vrede, Trumanlaan 70-72 in Utrecht

Wees van harte welkom deze avond bij te wonen.

Aanmelden via: https://www.nesammim.nl/bijeenkomst-13-01/

We hopen u te zien!


Boekje bestellen?

Het boekje ‘Dromen met lef’ is voor € 10, exclusief verzendkosten te koop via onze website.

Please follow and like us:
Nieuwsbrief december 2024