In 2010  jaar  is er gestart met een van-lokaal-naar-nationaal programma om een gezamenlijke maatschappij te bouwen.

Het doel van het programma was een gestructureerde, uit meerdere lagen bestaande, samenwerking te vormen tussen vooralsnog een twintigtal gemeenschappen, die van elkaar vervreemd waren en de democratie in Israël bedreigden, zoals de verdeling Joods/Arabisch, seculier/religieus, rijk/arm, nieuwe emigranten/autochtone inwoners.

Israëlische burgers en lokale leiders hebben zich aan dit project gecommitteerd door samenwerkingsverbanden tussen gemeenten aan te gaan en te werken aan gemeenschappelijke waarden, projecten en doelen.

Door actief de gemeenschappelijke voordelen van samenwerking in het dagelijks leven aan de verdeelde bevolkingsgroepen te laten zien, bouwde het programma aan steunpilaren voor een gemeenschappelijke toekomst en een gemeenschappelijke maatschappij.

De eerste samenwerking is  door Givat Haviva tot stand gebracht tussen de Joodse stad Pardes Hanna-Karkur en het naburige Arabische dorp Kfar Kara. De twee burgemeesters van deze gemeenten streefden naar een samenwerking tussen de diverse bevolkingsgroepen in hun gemeenten. Daarna hebben meerdere Joodse en Arabische steden zich bij het programma aangesloten.

In totaal betrof het ca. 180.000 inwoners. Vanwege het grote succes heeft Givat Haviva zich nu teruggetrokken en werken de steden op eigen kracht verder.  Te denken valt aan: gezamenlijk gebouwde nieuwe wegen, nieuwe stadions, nieuwe wandelwegen, afvalbeheersing, een business club, een NGO-forum, enz. enz.

Givat Haviva heeft toen haar naam gewijzigd naar ‘Givat Haviva Center for Shared society’.

Please follow and like us:
Shared Society