Kunst en cultuur hebben de potentie om mensen te raken en sociale en psychologische grenzen te overschrijden door een gedeelde menselijkheid aan het licht te brengen . Givat Haviva gebruikt de bindende kracht van fotografie om Joodse en Arabische Israeliërs dichter bij elkaar te brengen.

Ruim 10 jaar geleden werd het project “Through Others’ Eyes” gestart, waarbij Joodse en Arabische jongeren of vrouwen kunnen deelnemen aan een fotografiecursus, waarin ze niet alleen de nodige vaardigheden opdoen, maar ook een unieke kijk krijgen in de levens van de andere deelnemers.

Tijdens 15 bijeenkomsten worden de deelnemers steeds meer betrokken bij het leven van de ander doordat zij elkaars families, scholen en gemeenschappen bezoeken. Door deze uitwisseling fotografisch vast te leggen ontstaat er niet alleen een bijzonder inzicht in de ander, maar ook een prachtige verzameling beelden die zowel verschillen als overeenkomsten op een sprekende manier illustreren.

De foto’s die genomen zijn tijdens de cursus worden erna getoond tijdens speciale tentoonstellingen in het Art Center van Givat Haviva. De tentoonstellingen zijn ook te zien geweest in Jerusalem, New York, Canada, Parijs, Basel en op verschillende plekken in Duitsland. Ook in Nederland was de tentoonstelling te zien in Haarlem, Scheveningen, de Domkerk in Utrecht en in kerken in Den Haag, Rotterdam en Veenendaal.

De getuigenissen van de deelnemers illustreren wat een impact het project op hun levens heeft gehad.

“We kwamen tot de ontdekking dat – hoewel we zo verschillend zijn – we toch op de een of andere manier gelijk zijn. Ik geloof dat als we samen zouden kunnen leven, elkaar zouden helpen, dat dat de eerste stap zou zijn die leidt naar andere hele grote stappen naar een hele nieuwe toekomst. Dank voor de gelegenheid om dit te realiseren. Hier zijn betekent de mogelijkheid te hebben de wereld te veranderen”
– Een jonge Arabische deelnemer –

“Mijn hele leven ben ik nooit in contact gekomen met Joden en toen ik deel ging nemen aan het project was het of mijn hele leven veranderde. Ik ben hele goede vrienden geworden met de Joodse deelnemers en ik hoop dat we ook na afloop van het project vrienden blijven”
– Mohammed –

“Ik zie de Arabische leden van de groep als mijn vrienden, iets waarvan ik – voordat ik deelnam aan het project – nooit gedacht had dat dat zou kunnen. Niet omdat ik dat niet wilde, maar omdat ik daartoe nooit in de gelegenheid was.”
– Maya, een jonge Joodse deelneemster –

Hier kunt u een korte promotievideo bekijken voor dit bijzondere project.

Please follow and like us:
Through Others’ Eyes